25 anys de la mort del mestre, ballarí i coreògraf Joan Magrinyà

set. 3, 2020 | Cultura, Política, VNG

Aquest divendres 11 de setembre farà 25 anys de la mort del coreògraf, ballarí i mestre de dansa vilanoví, Joan Magrinyà. Coma Ajuntament, el dijous 10 de setembre volíem fer un gran acte de reconeixement i homenatge a aquest personatge perquè creiem que la ciutat de Vilanova i la Geltrú està en deute amb el mestre Magrinyà. Les circumstàncies de la pandèmia però, ens han obligat a posposar l’acte per més endavant però, no per això aquesta efemèride ha de passar de llarg i desapercebuda.

Vilanova i la Geltrú és una ciutat carregada de referents artístics i culturals d’àmbit nacional, un d’ells el mestre Magrinyà. És considerat un referent en la dansa i el ballet clàssic a Catalunya i a l’estat espanyol per la contribució que dugué a terme posant la dansa al mateix nivell que la resta de les arts. Fins al seu moment la dansa havia estat un recurs per acompanyar òperes o recitals musicals ocupant un paper secundari. La seva aferrissada defensa de la dansa amb fermesa i convicció el portà a crear estudis de dansa, a interpretar les seves pròpies coreografies arreu del país i a fer gires europees patrocinades per la Generalitat.

Joan Magrinyà (Vilanova i la Geltrú 1903-1995) fou primer ballarí i mestre de dansa al Gran Teatre del Liceu de Barcelona, mestre de dansa i catedràtic a l’Institut del Teatre de Barcelona i director del Ballet del Gran Teatre del Liceu. Reivindicà la figura masculina en el món de la dansa -quelcom que aleshores estava mal vist- i creà un nou mètode que posava l’atenció en l’expressió i l’estètica. La seva tècnica, creativitat i passió pels moviment, els vestuaris i les escenografies posaren la dansa al centre eclipsant la resta de les arts.

Honestament, crec que com a ciutat estem en deute amb el mestre Magrinyà perquè mai li hem fet l’homenatge que li pertoca. Sí que és cert però, que el 2003 vam celebrar el centenari del seu naixement, que al carrer Correu número 11 hi ha la placa a l’indret on va néixer i que el primer volum de la col·lecció Retrats de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú està dedicat, precisament, a Joan Magrinyà. Però, hem d’anar més enllà i l’efemèride d’enguany ens ha de servir per posar les coses a lloc: retre un homenatge de ciutat al mestre Magrinyà, posar la dansa al lloc que li pertoca i donar a conèixer aquest personatge vilanoví entranyable.

És per això que, paral·lelament amb l’acte de reconeixement -que el farem quan les circumstàncies ens ho permetin- des del govern municipal ja estem preparant una nova edició del retrat de Joan Magrinyà, creant un documental per difondre aquest personatge vilanoví i buscant recursos per dur a terme un espai de dansa i memòria del mestre Magrinyà. La rehabilitació de la Masia Nova, seguint les directrius del Pla de Patrimoni vigent, té un paper rellevant en aquesta voluntat de difondre la dansa i donar a conèixer aquest personatge a la ciutat i arreu de Catalunya.

Que no ens passi desapercebuda aquesta efemèride. Esperem que ben aviat puguem celebrar aquest acte de ciutat i tirar endavant tot aquest seguit d’actuacions per homenatjar un dels màxims referents en dansa clàssica, fill de la nostra ciutat i Creu de Sant Jordi. Que el seu llegat formi part de Vilanova i la Geltrú i el seu mestratge perduri viu en cadascú de nosaltres!

Jordi Medina Alsina

La descoberta de l’origen d’un geni

La descoberta de l’origen d’un geni

A finals d’any la ciutat de Figueres va inaugurar el nou museu de la casa natal Salvador Dalí Us heu preguntat mai per què hi ha persones que destaquen per sobre de les altres o què fa a algú ser un geni? De ben segur que hi ha una part de genètica però, també, és...

Una entrada d’any amb poesia: la taula parada!

Una entrada d’any amb poesia: la taula parada!

Unes grans estovalles blanques la vesteixen la fan majestuosa amb els plats i els coberts, tots ben col·locats com les festes requereixen, amb tovallons rosats, copes i centres verds. Només hi falten els comensals que assisteixen, com cada any, a aquella trobada...

Un viatge en tren pel nou Museu del Ferrocarril de Catalunya

Un viatge en tren pel nou Museu del Ferrocarril de Catalunya

El 28 d’octubre vam celebrar els 175 anys de la primera línia de ferrocarril de la península Ibèrica, la que connecta Barcelona i Mataró. Una efemèride que, per més que passin els anys, no pot quedar en l’oblit si tenim en compte tot el que va suposar el ferrocarril...