Museus: viure en i per a la societat o morir

maig 16, 2020 | Catalunya, Museus, Política

Aquests dies de confinament sembla que als museus els ha agafat una histèria col·lectiva per estar en activitat constant a les xarxes com si haguessin de justificar la seva activitat i la seva essència. És evident que els museus, com la resta d’equipaments culturals i socials, han d’estar a les xarxes però, aquesta no ha de ser la seva funció principal. El confinament dels museus ens ha de servir per repensar la nostra activitat, reinventar-nos i replantejar-nos. És el moment de l’autoanàlisi i l’autoreflexió per tornar a obrir amb més forces i més vius que mai.

És cert que al nostre país tenim una pluralitat de museus impressionant i que cada museu té les seves particularitats i idiosincràsies. Per tant, és obvi que no tots els museus han de seguir un mateix patró i no tots han de tenir les mateixes reflexions. Cada museu ha de poder respondre a les preguntes: què sóc i per a què? I en base a això dissenyar un pla d’actuació coherent amb la seva essència. Cal reconèixer que en la major part dels casos, el model gerencial dels museus no ha estat l’idoni i ha fracassat. Als museus se’ls ha demanat un rèdit econòmic que no tenen i ara cal primar la seva funció pública en la nostra societat.

Les funcions bàsiques dels museus són les de custodiar, documentar, exposar i difondre una col·lecció patrimonial. És obvi que aquestes funcions no són rendibles econòmicament -llevat que siguis un museu amb un elevat nombre de visitants o un monument turístic-, per tant, el model gerencial és inapropiat. Cal canviar de model i repensar-nos! El moviment de la nova museologia ja apostava pel concepte de territori i comunitat però no tots els museus tenen aquesta essència i alguns giren al voltant de la seva col·lecció.

Amb tot, sigui quina sigui la seva essència -tant si es tracta d’ecomuseus o museus de comunitat, com si es tracta de museus amb col·leccions enciclopèdiques o de pinacoteques-, tots i cadascun d’ells tenen una funció social indiscutible. La col·lecció i el patrimoni cultural és el mitjà pel quan s’arriba a la població i és important dissenyar els programes adequats a la nostra realitat i a les nostres circumstàncies per desenvolupar la funció pública i social que ens pertoca com a museus.

Una part de la nostra funció social serà la preservació i difusió de la nostra col·lecció i, en part digitalització per donar-li un major accés. Però també caldrà dotar-nos de programes socials al voltant de la cohesió, l’educació, la participació o la responsabilitat social que ens ajudin a formar part de la comunitat i estar al seu servei. La nostra essència ha de girar vers aquesta comunitat, sense ella no té sentit la nostra tasca, o vivim en i per a la societat o morim.

Jordi Medina Alsina

La descoberta de l’origen d’un geni

La descoberta de l’origen d’un geni

A finals d’any la ciutat de Figueres va inaugurar el nou museu de la casa natal Salvador Dalí Us heu preguntat mai per què hi ha persones que destaquen per sobre de les altres o què fa a algú ser un geni? De ben segur que hi ha una part de genètica però, també, és...

Una entrada d’any amb poesia: la taula parada!

Una entrada d’any amb poesia: la taula parada!

Unes grans estovalles blanques la vesteixen la fan majestuosa amb els plats i els coberts, tots ben col·locats com les festes requereixen, amb tovallons rosats, copes i centres verds. Només hi falten els comensals que assisteixen, com cada any, a aquella trobada...

Un viatge en tren pel nou Museu del Ferrocarril de Catalunya

Un viatge en tren pel nou Museu del Ferrocarril de Catalunya

El 28 d’octubre vam celebrar els 175 anys de la primera línia de ferrocarril de la península Ibèrica, la que connecta Barcelona i Mataró. Una efemèride que, per més que passin els anys, no pot quedar en l’oblit si tenim en compte tot el que va suposar el ferrocarril...