La descoberta de l’origen d’un geni

gen. 30, 2024 | Catalunya, Museus

A finals d’any la ciutat de Figueres va inaugurar el nou museu de la casa natal Salvador Dalí

Us heu preguntat mai per què hi ha persones que destaquen per sobre de les altres o què fa a algú ser un geni? De ben segur que hi ha una part de genètica però, també, és evident que el context, l’entorn i l’educació/estimulació intel·lectual rebuda també hi ajuda. I en el cas de Salvador Dalí? Seria el mateix si hagués viscut en un altre indret? De ben segur que no, la seva obra te masses referències als paisatges de l’Empordà que el van inspirar igual que les seves muses. Per conèixer l’origen del geni empordanès cal descobrir la seva vida, el seu entorn i la seva evolució personal i artística. Ara en tenim l’oportunitat a la casa natal de Salvador Dalí inaugurada a finals de l’any passat a la ciutat de Figueres.

No es tracta d’un museu convencional sinó d’una experiència immersiva on el visitant s’endinsa en les estances de la casa natal i va descobrint l’evolució d’un dels artistes més internacionals que tenim al nostre país. Diferents projeccions i efectes audiovisuals ens permeten endinsar en la vida íntima i la vida pública de Salvador Dalí des d’un punt de vista emocional. Amb un excels rigor acadèmic se’ns presenta un Dalí proper que va evolucionant a mesura que el visitant va avançant per les diferents estances. El Salvador Dalí que jugava a la galeria de la casa natal on el seu pare feia de notari en un dels carrers més senyorials de la vila de Figueres va esdevenint el Dalí artista, el Dalí surrealisme, el Dalí espectacle.

Li va influir la mort de la seva mare quan tenia 16 anys o és que era la segona versió del Salvador Dalí dels seus pares? La relació amb la seva germana Anna Maria com a confident i primera musa tingué alguna cosa a veure en la seva vocació artística? I la seva relació amb el pare? Potser la seva estada a Madrid on va començar a conèixer diversos artistes o potser fou l’efervescència cultural del moment que va despertar el geni? O què tenia Gala que va suposar un trencament amb el seu passat i l’inici d’una nova etapa dedicada a l’art, a l’espectacle i a la seva projecció internacional. Son moltes les preguntes que ens podem fer al voltant d’aquest artista empordanès i que poden tenir resposta amb la visita a la casa natal.

Sens dubte, la visita a la casa natal ens apropa al personatge per conèixer-lo millor i, sobretot, ens desperta la curiositat per voler saber més sobre ell i entendre millor la seva obra. Salvador Dalí encara avui omple exposicions i es posiciona com a referent. El surrealisme és Salvador Dalí i amb la creació del seu propi personatge Dalí completa la seva obra. La visita a la casa natal ens permet entendre la figura de Salvador Dalí per poder després visitar altres equipaments amb obra d’aquest artista com el Teatre-Museu Dalí de la mateixa ciutat de Figueres. Amb l’obertura de la casa natal es crea una visita complementària entre aquests dos equipaments formant un paquet turístic complet al voltant de Salvador Dalí.

En resum, si volem conèixer l’artista empordanès cal visitar la casa natal de Salvador Dalí i si volem entendre i interpretar la seva obra, vida i passió cal primer submergir-se en el personatge com ens proposa aquest nou equipament cultural. Hem sentit molt sobre Salvador Dalí i hem pogut admirar la seva obra arreu. Salvador Dalí és Figueres, és l’Empordà, és Port-lligat, és surrealisme, és espectacle… Si volem descobrir l’origen d’aquest geni, cap a Figueres falta gent! Deixeu-vos submergir en i amb el personatge i la seva vida, deixeu-vos emocionar i descobrir aquest artista des de la vessant més íntima i personal que de ben segur us permetrà admirar la seva obra des d’un punt de vista molt més ampli.

Jordi Medina Alsina

Una entrada d’any amb poesia: la taula parada!

Una entrada d’any amb poesia: la taula parada!

Unes grans estovalles blanques la vesteixen la fan majestuosa amb els plats i els coberts, tots ben col·locats com les festes requereixen, amb tovallons rosats, copes i centres verds. Només hi falten els comensals que assisteixen, com cada any, a aquella trobada...

Un viatge en tren pel nou Museu del Ferrocarril de Catalunya

Un viatge en tren pel nou Museu del Ferrocarril de Catalunya

El 28 d’octubre vam celebrar els 175 anys de la primera línia de ferrocarril de la península Ibèrica, la que connecta Barcelona i Mataró. Una efemèride que, per més que passin els anys, no pot quedar en l’oblit si tenim en compte tot el que va suposar el ferrocarril...

L’art vallenc es reivindica

L’art vallenc es reivindica

Hom pot pensar que a Valls només hi ha calçots i castells però, és evident que aquesta ciutat ha aportat molt més del que ens pensem en l’art i la cultura del nostre país. Noms com Jaume Huguet, Cèsar Martinell, Pere Català Pic o Robert Gerhard en son uns molt bons...