El 28 d’octubre vam celebrar els 175 anys de la primera línia de ferrocarril de la península Ibèrica, la que connecta Barcelona i Mataró. Una efemèride que, per més que passin els anys, no pot quedar en l’oblit si tenim en compte tot el que va suposar el ferrocarril en la transformació de la nostra societat i el nostre país. El ferrocarril va ser el revulsiu necessari per organitzar tot el planeta amb la unificació horària, per apropar el món als nostres pobles i ciutats, per desenvolupar econòmicament les nostres contrades i per aportar-nos nous valors com a societat. Aquestes són les apreciacions que ens transmeten els més de 1.500 m² del nou espai expositiu del Museu del Ferrocarril de Catalunya.
Situat a la costanera ciutat de Vilanova i la Geltrú som moltes les persones que per visitar aquest museu hem d’agafar prèviament el tren. Precisament, la visita comença amb aquest desplaçament on podem copsar la gran quantitat de trens que cada hora transporten gent d’un lloc a un altre. El tren és un espai d’encontre i de convivència amb persones de tota mena. El tren ens crida a sentir-nos part de la societat i del món on vivim. En el tren hi descobrim tot un seguit de valor humans que potser fins ara se’ns escapaven. La nova exposició Un viatge en el tren del temps ens convida a ser conscients de tots aquests valors implícits.
Per acollir aquesta nova mostra, el Museu del Ferrocarril de Catalunya ha recuperat una nau original del 1881 corresponent a l’antic dipòsit de locomotores que hi havia a Vilanova i la Geltrú. En ella, el visitant esdevé un viatger que, a través d’un periple per cinc estacions actuals de ferrocarril, s’endinsa en la història i va descobrint les transformacions del món ferroviari i com aquestes han modelat la nostra societat, en el passat, però, també, en el present. Mitjançant un bitllet de tren, anem definint el nostre viatge dins del museu, a través de les diverses estacions, fins a arribar al destí, on podem qüestionar-nos el futur d’aquest mitjà de transport que és més vigent del que ens pensem.
Fins ara, els museus del ferrocarril acostumaven a focalitzar el seu discurs en la ciència i la tècnica, en l’evolució mecànica i el progrés del sistema ferroviari. Aquest relat ja impregnava els 17.000 m² d’espai expositiu del museu de Vilanova i la Geltrú, però la part humana, inherent al ferrocarril, sovint quedava oculta. El renovat dipòsit de locomotores del Museu del Ferrocarril de Catalunya, doncs, vol donar a conèixer tot l’entramat de persones que giren i treballen al voltant del ferrocarril. Des del pioner vilanoví Francesc Gumà i Ferran, que va creure en el ferrocarril com una eina de transformació social i econòmica dels territoris, fins als nostres dies, on diversos operaris, comercials, maquinistes, enginyers i supervisors permeten que milers de trens circulin al mateix temps arreu del món.
El tren ha permès la democratització del desplaçament de les persones. A preus assequibles, hom pot viatjar per conèixer nous indrets, trobar-se amb altres persones o anar a estudiar o treballar diàriament. Sense el tren, molts dels nostres trajectes diaris no serien possibles. El tren va canviar la vida dels nostres avantpassats, fa possibles milers de desplaçaments diaris en el present i, de cara al futur, es perfila com el mitjà de transport més sostenible, eficient i respectuós amb el medi ambient. Les diferents locomotores exposades en aquesta nou espai ens mostren, precisament, aquest salt del passat al present i, també, el salt vers el futur que ja s’albira i on el ferrocarril està cridat a jugar-hi un paper clau.
Deixeu-vos fascinar per aquest viatge i visiteu el renovat Museu del Ferrocarril de Catalunya, no us deixarà indiferents!
Jordi Medina Alsina
Article publicat al Núvol